IMG_0491.jpg

 

Degujen ruokinnasta liikkuu paljon väärää tietoa, joten haluan oikaista niitä. Suurin osa degujen sairauksista johtuvat väärästä ruokinnasta, kuten esimerkiksi sokeritauti, johon ne sairastuvat helposti. Lisäksi elinikä lyhenee huomattavasti jos ruokavalio on väärä. Degut ovat kasvissyöjiä ja luonnonvaraiset degut syövät pääasiassa kasvien kuoria, mukuloita, heinää sekä sipulikasveja. 

Ruokavalio luonnossa koostuu: 

42 % erilaisia ruohoja  

15% yrtit

10% siemenet

23% juuret, lehdet, pensaiden kukat

2% kaarna

8% tuoreruoka

 

IMG_0494.jpg

 

Lemmikkidegujen ruokavalio pyrkii vastaamaan mahdollisimman lähelle luonnonvaraisen degun ruokaa. Perusruokana on suositeltavaa antaa laadukasta pellettiä. Puolet marsupellettiä ja puolet chinchillapellettiä. Deguilla tulee myös olla jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista heinää. Se on tärkeää ruuan sulatukselle kuitupitoisuuden vuoksi ja myös poskihampaiden kunnossa pitämiseksi. Lisäksi tietysti deguilla tulee olla aina raikasta vettä tarjolla.

 

hein%C3%A4tytyt.jpg

 

IMG_0541.jpg

 

 Herkkuina deguille voi antaa silloin tällöin kuivattuja, myrkyttömiä kasveja, kuten voikukkaa, persiljaa ja nokkosta. Oksia tulee myös antaa jyrsittäväksi. AlfaAlfaa ei suositella korkean proteiinisuuden vuoksi.Tarvittavat mineraalit ja vitamiinit degut saavat normaalista ruuasta, joten niitä ei tarvita. Itse olen kuitenkin antanut kalkkikiven deguilleni jyrsittäväksi, koska joissakin lähteissä sitä suositellaan. 

 

IMG_0230.jpg

Eläinkaupasta saatava kuivattu nokkonen on oiva herkku deguille.

On hyvin tärkeää lukea pakkausselosteet läpi, kun ostat deguillesi ruokaa. Esimerkiksi monet deguille tarkoitetut ruokaseokset eivät missään nimessä sovi niille ruuaksi. Ne sisältävät usein hedelmiä eli siis hedelmäsokeria ja melassia, joita tulee välttää. Pähkinät eivät myöskään sovi deguille korkean rasvapitoisuutensa takia. On myös vältettävä eläinkaupan herkkusiementankoja

 

Itse käytin aluksi Versele-Lagan pellettiseoksia. Ostin sekä Cavia Completea että Chincilla Completea ja syötin niitä sekaisin deguilleni. Huomasin kuitenkin, että pakkausselosteen mukaan kyseiset ruuat sisälsivät tasan samat pakkausselosteet. Muistan lukeneeni vielä jonkin kolmannen  eläimen Versele-Lagan pakkausselosteen ja siinäkin luki tasan sama tuoteseloste kuin kahdessa aedellisessä! Näyttää siis siltä että nämä hienot merkkiruuat, luotettavien oloisten kuvien ja mainosten takana ovat kaikki samaa pellettiseosta. Tämän uskomattoman löydön jälkeen vaihdoin marsupellettini Ox Bow Essentialsiin, joka oli muuten vähärasvaisempaa. Huolimattomuuttani tarjosin sitä mussukoilleni, kunnes huomasin sen sisältävän sekä geenimanipuloitua soijaa, sokeriruokomelassia että hiivakasvustoa! Älkää siis missään tapauksessa tarjotko sitä deguillenne! Vielä etsin täydellistä Chinchilla- ja marsupellettiyhdistelmää, mutta Versele-Laga käy hyvin marsu-tai chincilla-vaihtoehtona.

Degut ovat kehittyneet karussa maastossa, joten niiden ruuansulatus ei ole kehittynyt vaihtelevaan ruokaan. Jos joudut muuttamaan degujesi ruokavaliota muista tehdä se rauhallisesti sillä niiden ruuansulatus on herkkä.

 

IMG_0240.jpg

Versele-Laga Cavia Complete on suositeltavaa ruokaa deguille.

 

IMG_0228.jpg

Essentials Adult guinea pig food. Vältä tätä marsupellettiä!