Kun harkitset degun hankkimista, muista että ostat niitä vähintään kaksi samasta poikueesta. En voi suositella yksinäisen degun hankkimista, koska se on älykäs eläin ja vaatii hyvin paljon huomiota ja tekemistä. Ihminen ei voi mitenkään täyttää toisen degun paikkaa. 

Suositeltavin häkki koostuu terraarion alaosasta ja häkin yläosasta, jossa olisi paljon kiipeilytasoja. Alaosaan voi laittaa runsaasti purua, jota degut voivat myllätä mielinmäärin ilman että ne sotkevat häkin ulkopuolta. Metallinen häkinpohja puolestaan voi aiheuttaa deguille kampurajalan, joka on hyvin kivulias sairaus. Puinen pohja taas imee itseensä virtsan ja lisäksi degut saattavat jyrsiä itsensä siitä läpi. Häkin koon tulee olla minimissään eläinsuojeluasetuksen mukainen. Pinta-alaltaan 0,3 m², korkeudeltaan 0,4 m ja lisäpinta-ala ryhmässä pidettävää eläintä kohden 0,15 m². Hyvä muistisääntö on kuitenkin mitä suurempi häkki sitä onnellisempia deguja.

 

muokattu.jpg

Meillä on vanhasta kaapista rakennettu terraarion ja häkin yhdistelmä.

 

Häkin sisustuksen tulee olla materialtaan puuta, koska degut ovat melkoisia jyrsimään kaiken eteensä saamansa. Muovi on vaarallista, jos sitä kulkeutuu niiden suolistoon. Degut ovat tyytyväisiä, kun saavat jyrsittäväkseen kovaa puuta. Hyviksi piilopaikoiksi soveltuvat pahvilaatikot, sekä degun kestävät lasipurkit sekä ruukut.

Häkin kuivikkeeksi sopii kutterin puru, mutta haapahake on laadukkaampi vaihtoehto mikäli degu on herkkä pölyävälle purulle. Degut rakastavat kiipeilyä, joten tasoja ei voi olla häkissä liikaa. Mikäli aikoo hankkia juoksupyörän on turvallisin vaihtoehto juoksulautanen. Se sopii pitkähäntäisille jyrsijöille ja on ergonomisesti parempi, koska selkä ei taitu ikävälle mutkalle kuten juostessa perinteisessä juoksupyörässä.
 

IMG_0219.jpg

Kutterin purua.

 

Degut eivät yleensä viihdy pesämökeissä, mutta tykkäävät rakennella oman pesänsä kaikenlaisista rakennusmateriaaleista kuten paperin paloista. Olen havainnut että deguni pitävät heinätunneleita hyvinä pesinä, kun ne nostaa pystyasentoon. Sinne ne rakentavat paperinpaloista oman, lämpimän nukkumapaikkansa.Deguille on oltava riittävästi piilopaikkoja häkissä, jotta niillä on turvallinen olo, mutta ne tykkäävät myös kiivetä korkealle tarkkailemaan ympäristöään.

 

Degut puhdistavat turkkiaan kylpemällä hiekassa, joten parin päivän välein tulee niille antaa hiekkakylpymahdollisuus. Ei kuitenkaan kannata sijoittaa häkkiin kylpyä, koska pian degut sotkevat eritteillään hiekan. Eläinkaupasta saa Chinchilla-kylpyhiekkaa, joka sopii hyvin deguille. 4,5 kg:n paketti maksaa 11.90 euroa, mutta hiekkaa myydään pienemmissäkin paketeissa. 

 

IMG_0298.jpg

Chinchilla-kylpyhiekka.

 

kylpy.jpg

Pikkune kylpemässä.

 

Muista ottaa huomioon, että degut tarvitsevat paljon tilaa ja vapaana oloa. Sisusta kotisi turvalliseksi deguillesi, jotta se voi tutkiskella itsekseen paikkoja. Ne saattavat välillä haluta häkin oven auki vaikka eivät poistuisikaan sieltä. Degut tykkäävät istuskella häkin ovella tarkkaillen ja vartioiden ympäristöään.

 

1503347_10205231647698838_23779696399911

Muru tarkkailee ympäristöään.